5 Veelgemaakte fouten bij aankoop van een paard

Een paard koop je niet zomaar. Toch worden er veel fouten gemaakt in het proces. Daarom delen we in dit artikel 5 tips die je helpen veelgemaakte fouten te voorkomen.

1. Jezelf overschatten
Niet zelden gebeurt het dat iemand een te jong, moeilijk of juist hooggeschoold paard voor zijn/haar eigen ervaring koopt. In de praktijk leidt dit tot veel verdriet voor de eigenaar en niet zelden ook tot ongelukken. Ook een paard wordt niet gelukkiger van een stressvolle omgeving, ongeschikte ruiter en doorverkoop. Wees dus eerlijk naar jezelf, het dier en verkopers en wees reëel over je ervaring, rijtechnisch kunnen en welk paard echt bij jou past.

2. Jezelf laten verblinden door het paard
Al is het paard nog zo knap, lief of kan hij enorm veel, dat mag nooit leidend zijn in de aankoopbeslissing. Laat deze emotionele factoren niet met je op de loop gaan, blijf oog houden voor alle feiten en doorloop netjes alle stappen die de kans op de juiste aankoop vergroten zoals de mening van een professional, (meerdere) bezichtigingen en/of proefritten, eigen aangevraagde of door jouw eigen dierenarts geverifieerde, recente keuring en schriftelijke vastgelegde aankoopovereenkomst.

3. Iemand geloven op zijn of haar woord
Helaas is er in de paardenwereld een hoop zwendel. Dit is ook een van de belangrijkste missies van AllHorses: wij willen aan- en verkoop tot een succes maken! Verkopers hebben vaak mooie en onvolledige verhalen over het betreffende paard, ook met de gezondheid wordt soms geknoeid. Doorloop daarom altijd het stappenplan en betrek onafhankelijke derden in je aankoopproces.

4. Haast
Laat je niet opjagen door je eigen agenda of eventuele verhalen dat er veel interesse in een paard is. Vaak is dit eerste een valkuil voor je eigen zorgvuldigheid en een bekende truc van verkopers om het proces te versnellen door jou onder bepaalde druk te zetten of urgentie te laten voelen. Niemand wil natuurlijk een leuk paard mislopen! Toch is het verstandig hier zakelijk te blijven handelen en ook hier alle stappen netjes te doorlopen. Alleen zo doe je al het mogelijke de kans op een succesvolle aankoop zo groot mogelijk te maken.

5. Verkeerd of te snel willen beginnen
Na aankoop van je paard is het essentieel een aantal zaken op orde te hebben voordat je met je paard aan de slag gaat. Denk hierbij aan een bezoekje van de tandarts, hoefsmid, eventueel thermografisch onderzoek gecombineerd met een fysiotherapeut/osteopaat/chiropractor, het opstellen van een trainingsplan dat past bij de fysieke conditie en trainingsniveau van het paard, het juiste harnachement met een bitfitter, zadelfitter en een trainer die bij jou en je nieuwe aanwinst past. Begin je te snel zonder passende basis loop je het risico op blessures, gedragsproblemen en onderaan de streep uitval, verdriet en mogelijke verkoop van je paard.

Download de allhorses app

Download de app en ervaar zelf de voordelen van Alhorses app

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor het laatste nieuws, updates, events, tips en meer!